Tykke vinterklær kan være farlig i bilen

Ragnar Olsen

På iskalde vintermorgener på vei til barnehagen kan det virke som det mest naturlige i verden å sette barnet i stolen sin med vinterdressen på. Når frosten står ut av munnen vil man ikke at de små skal fryse. Men for sikkerhetens del bør man droppe de tykkeste plaggene.

Bilbeltene er designet for å ligge rundt kroppens harde deler, som skuldre og hofte, som tåler en støyt bedre enn de bløte delene.

En tykk vinterdress- eller jakke gjør at beltet ligger langt utenfor huden, og skaper et mellomrom mellom barnets kropp og beltet. Dette fører til at barnet blir kastet lengre ved en brå stans før det stoppes av bilbeltet som strammes.

Feil bruk av bilbelte er den vanligste feilen

I verste fall kan barnet gli ut av setet om beltet ikke er stramt nok, og beltet ikke får holdt barnet på plass. Store ytterklær kan også få barnet til å se større ut, og beltet legger seg kanskje utenfor skulderen, og er ikke i kontakt med barnet i det hele tatt. Sjekk alltid at du ikke får mer enn to fingre mellom beltet og barnet. En vanlig feil at at beltet sitter for løst.

De minste skal selvsagt ikke fryse, og en løsning er å ha et teppe liggende i bilen, som du kan pakke barnet inn i etter at det er fastspent.

Halvparten feilmonterer

I følge tall fra Trygg Trafikk er halvparten av barna feilsikret. Ta med både barnet og bilen til forretningen, både for å teste om det er riktig utstyr for både bil og barn, men også for å få en ordentlig demonstrasjon av utstyret. I følge Trygg Trafikk er disse de tre vanligste feilene:

Beltet er feilplassert. Barnet har beltet under armen, bak ryggen eller over armen.
Beltet er løst eller vridd
At barn under 135 cm eller under 36 kg kun er sikret med bilbeltet.

Har du spørsmål rundt sikring av barn i bil? Ta kontakt så hjelper vi deg med det du måtte lure på!