Facebookgruppa «Bilstoler» tar barnas sikkerhet på alvor

Facebookgruppa «Bilstoler» har i skrivende stund mer enn 13000 medlemmer, og medlemsmassen vokser hurtig.

Det er ingen tvil om at barns sikkerhet i bil er et tema som engasjerer mange. Det postes i gjennomsnitt 37,5 innlegg hvert døgn, og det kommer 507 kommentarer på innleggene.


Mari Hosar er en av administratorene, og var med å skape gruppen.

- Jeg har bodd halve livet mitt i Tyskland, og hadde mange bekjente svensker som var hentet inn for å jobbe med sikkerhet i bil i bilindustrien der. Vi var flere som reagerte på at det på tross av dette var så lite bevissthet på bakovervendt sikring av barn i bil, forteller Mari.

Mari flyttet til Sverige, og fikk barn med en av svenskene som hadde jobbet med bilsikkerhet. De følte selv de hadde kontroll på hvordan barna skulle sikres på best mulig måte, men merket at mange rundt dem synes det var et vanskelig tema.


- Jeg hadde slik flaks at da jeg selv for første gang gikk inn i en barnebutikk for å se på babystoler, så traff jeg tilfeldigvis på kanskje verdens største ekspert på området, den såkalte Dr. Bob. Det ble et av mange lange interessante informasjonsutvekslinger med ham. Jeg meldte meg også inn i den svenske Facebookgruppen «Bilbarnstolar» og så hvilke spørsmål og svar som kom der og lærte mye om ulike produkter, selv om jeg selv ikke var så aktiv.

Barns sikkerhet i bil er et følsomt tema

Mari meldte seg også inn i flere norske grupper, og merket at hun hadde mye kunnskap som kunne hjelpe andre til å sikre sine barn bedre. Men det ble mange følelsesladede diskusjoner og ofte vanskelig å rette opp i feilaktig informasjon som dukket opp fra andre hold.

- Det er et veldig følsomt tema, alle ønsker jo å gjøre rett. Men når det er mye feilinformasjon og myter man forsøker å rette opp i, og man blir kalt "mammapoliti" av hundre ukjente, føltes det feil å legge ned så mye fritid.

Et annet medlem av gruppene tok kontakt med Mari, og spurte om de ikke skulle opprette en egen gruppe. Det ble startskuddet for Bilstoler, og på to år har de vokst seg til 13.000 engasjerte medlemmer.

Riktig bilsikkerhet kan redde barns liv

Gruppas overordnede mål er å spre riktig kunnskap til flest mulig.

- Dette er jo noe vi virkelig brenner for, og alle har vel et ønske om å redde et barns liv. Det er jo selvsagt vanskelig å vite om man redder noen, men det er det som driver oss, sier Mari.

Alle gruppas seks administratorer bruker fritiden sin på å svare på spørsmål og spre riktig kunnskap. De har forskjellig kompetanse på ulike områder, noen er gode på lange innlegg, mens andre holder kontakt med produsenter, de som utfører tester, og organisasjoner som NTF og Trygg Trafikk.


Mange myter som må avlives

- Det er mange seiglivede myter som vi må kjempe imot. Mange tror at det bare er babyer og veldig små barn som har en sikkerhetsmessig fordel av å sitte bakovervendt, at mange er redd det er farlig om barna sitter med bøyde ben og at man blir lettere bilsyk bakovervendt. Det finnes ingen forskning som støtter opp under dette med bilsyken, men mange er overbevist om at det stemmer, sier hun og legger til:

- Og ikke minst den gode gamle «det har gått bra før» som man ofte får høre.


De vanligste spørsmålene fra foreldre rundt sikring av barn i bil

De vanligste spørsmålene som går igjen, er at foreldre mener at barna er for store for bakovervendte stoler, eller at stolen ikke passer inn i bilen.

- I motsetning til hva jeg opplever i Sverige, er det her i Norge veldig populært med stoler som kan festes med Isofix. De er enklere å montere, men de er lite fleksible og gir mindre plass til barnet. Jeg synes det er leit når foreldre ønsker å gjøre det rette og bruker masse penger på en stol, som barnet ikke sitter godt i og så har de ikke råd til å bytte til en annen og barnet settes over en framovervendt stol i stedet.


Dyrest er ikke alltid best

Mari opplever at det er store prisforskjeller. At en stol er dyr, gjør den ikke automatisk tryggest, noe mange kan tro. Alle barn er forskjellige, og forskjellige stoler passer til ulike biler.

- Det er jo mangel på kompetanse og riktig informasjon der ute. Man kan få informasjon fra fysiske butikker, men de selger jo hundrevis av produkter. Man kan ikke være sikker på at den ansatte har god nok kompetanse, og de kan jo ha egne insentiver bak å selge deg den ene stolen fremfor den andre.

Hun anbefaler likevel alle å prøve stolen i en fysisk butikk eller hos andre gruppemedlemmer eller venner, og gruppen hjelper gjerne til med formidling av "prøvestoler", for å vite om barnet sitter bra, og få god informasjon om hvordan den skal festes og brukes på best mulig måte. Ta gjerne med bilen også, for å se om det passer fint inn i bilen.


Når alle kan delta i debatten

Med over 1000 poster i måneden, og 15.000 svar, er det mye å følge med på.


Dere er ikke redde for at noen kommer med feilaktige råd, når alle slipper til?

- Jo, det er jo alltid en fare for det. Vi prøver å få lest gjennom alle innlegg i løpet av døgnet, og vi får jo opp varsler hver gang det legges ut noe. Vi vil jo selvsagt ikke rakke ned på noen, men om noen sier noe som er veldig feil, hender det vi sender en privat melding for å klargjøre, forteller hun.


Slik finner du frem i jungelen av svar på Facebook

For å vite at informasjonen som deles i gruppen er til å stole på, anbefaler Mari alle å lese de festede innleggene.

- Vi ønsker jo også at folk leser bloggene og kildene det henvises til, vi henter mye informasjon fra Trygg Trafikks svenske søsterorganisasjonen NTF. Om man lurer på noe kan man søke opp eldre innlegg om samme tema, og dobbeltsjekke om informasjonen stemmer. Man kan også søke opp eldre poster, og spørre personen om de opplevde at svarene de fikk stemte.

Gruppa Bilstoler er selvstendig og merkeuavhengig, og de sier aldri noe som går på tvers av hva de offentlige organisasjonene mener selv om de ofte går noe lenger i anbefaling av bakovervendt enn hva de offentlige instansene gjør.

- Vi ønsker at alle skal gå ut og si at barn bør sitte bakovervendt frem til seks års alder, det er alltid det aller tryggeste.

Maris beste tips for sikring av barn i bil

Det anbefales at barnet sitter bakovervendt til de er minst fire år, Mari mener de bør sitte bakovervendt så lenge det er mulig. På bloggen Bilstoler, som er tilknyttet Facebookgruppen, har de skrevet et blogginnlegg om hvorfor.

- Det viktigste er å sitte bakovervendt så lenge som mulig. Foreldrenes holdninger er også mye viktigere enn folk tror. Om man sier til barnet sitt "Stakkars, du må sitte bakover, du", så fanger barna opp dette.

Mari har selv to barn på 3 og 6 år. Når storesøster skulle bytte til beltestol, vil selvsagt lillesøster det samme.

- Da gjaldt det å fokusere på alle ulempene ved beltestolen. At storesøster ikke kunne ha på tykke vinterklær, men lillesøster kunne ha litt mer og slippe å fryse i sin bakovervendte. Det gjaldt å understreke fordelene for lillesøster, og snakke om dette. Det hjalp jo også at lillesøster kunne få et nytt, rosa trekk til sin stol.

Om du ønsker gode råd og tips rundt sikkerhet i bil, kan du melde deg inn i Facebook gruppa Bilstoler, ønsker du flere tips og råd - følg Klippans blogg!

Har du spørsmål rundt Klippans produkter, eller ønsker rådgivning? Kontakt oss her.