Tips til besteforeldre som skal kjøpe bilstol

Ragnar Olsen

Ofte ønsker besteforeldre å gå til innkjøp av egen barnestol, om man passer mye på de små. Det kan bli tungvint å bære, bytte, planlegge og huske på. For besteforeldre er det ofte andre ting som er høyt på lista, når man skal velge seg den riktige barnestolen. Dersom foreldrene har en Klippan-stol, kan et alternativ også være å bare kjøpe en egen Isofix-base.

Det er mange ting som har endret seg siden dagens besteforeldre selv var småbarnsforeldre, og når det kommer til sikring av barn i bil har mye skjedd. Den aller viktigste delen av utviklingen, er at barna bør sitte bakovervendt til de er fire år.

Husk at en stol tar plass

Da besteforeldre ikke kjører rundt med barna like ofte som foreldrene, er det greit å tenke på å velge en stol som ikke tar for mye plass i bilen. Om man velger å ha stolen stående i bilen, er det en fordel at det ikke går utover plassen i førersetet. Velg derfor en stol som passer fint inn i din bil.

Sørg for å få en demonstrasjon

Det er uhyre viktig at stolen monteres riktig og at barnet festes riktig i stolen. Ta gjerne med deg både bil og barnebarn til butikken, slik at du får demonstrert ordentlig hvordan alt skal festes.

Alle biler produsert etter 2007 skal ha standardiserte Isofix-fester, som gjør at du kan montere en Isofix-base som passer til din barnestol. Har man en eldre bilmodell har man mulighet til å etter-montere Isofix-festene hos et verksted. Alternativt finnes det fortsatt enkelte modeller som kan festes med beltet som i gamle dager. En Isofix-base er sikker i tillegg til at monteringen av stolen blir svært enkel. Hvis du velger en Klippans Dinofix eller Triofix klikkes stolene enkelt på plass, og begge passer i samme base.


Ha kontroll på regelverket

Det er en rekke ting man må være oppmerksom på når det kommer til sikring av barn i bil, og det er mye som endres ettersom barnet vokser. Her er de viktigste reglene som er verdt å merke seg.

Alle barn under 135 cm skal sikres med godkjent utstyr i forhold til barnets vekt. Utstyret skal monteres i henhold til bruksanvisning.
For barn mellom 135 og 150 cm, under 36 kg, er det påbudt med godkjent sikringsutstyr, der det er tilgjengelig. Hvis ikke skal det brukes ordinært bilbelte.
Barn skal ikke transporteres i bakovervendt stol med airbag foran, om denne ikke er deaktivert. Ta kontakt med merkeverkstedet ditt.
Der bilbelte ikke er montert skal barn under 3 år ikke transporteres. Barn over 3 år, men som ikke er høyere enn 150 cm skal ikke transporteres i forsetet.
Barn opp til 9 kg skal sitte bakovervendt, det vil si med ryggen mot kjøreretningen. Vi anbefaler imidlertid dette opp til 4 år.

Les mer om sikring i dette innlegget.

Ta gjerne kontakt om du har spørsmål rundt valg av barnestol til bilen.