Klippan Triofix på topp tre i NAF-test

Ragnar Olsen

I en ny test utført av NAF og svenske Testfakta kom Klippan Triofix Comfort godt ut. Ni barneseter ble testet, og alle i testen ble godkjent. Resultatet ble kjent i oktober 2016.

Det stilles krav til alle barnestoler som skal selges i Norge, men NAF og Testfakta har stilt enda høyere krav for å finne tydelige forskjeller på hvor god beskyttelse setene gir norske barn.

Testen viser klart at bakovervendt montering er det tryggeste. Testen er gjort på bilbarnestoler i mellomklassen, altså for barn opp til 18 kg.

Slik foregikk testen

Setene ble testet i en frontkollisjon i 50 km/t. De ble også utsatt for en sidekollisjon ved 24 km/t. Dukken som ble brukt i testen tilsvarer i vekt og størrelse et barn på 18 måneder. Dukken er full av forskjellig måleutstyr som tester påkjenningen.

- Testen viser først og fremst hvor viktig det er å velge et bakovervendt sete. Et bakovervendt sete beskytter nakke og buk i en frontkollisjon. Kollisjonskreftene kan være direkte dødelige for et barn som sitter i et forovervendt sete, sier Anders Kullgren, i testen.

Resultatene av testen

Testens vinner fikk en score på 4,2, men Klippan Triofix Comfort havnet på en delt tredjeplass med en score på 4,0.

NAF lister samtidig opp de viktigste huskereglene for bilstoler:

  • Barn opp til fire år skal alltid sitte bakovervendt. Det minsker risikoen for dødsfall med opptil fem ganger.
  • Vær nøye med valg av størrelse/lengde når du velger barnesete, spesielt om du har barn som er lange/høye. Barnets hode må aldri komme over kanten på seteryggen.
  • Plus-testede seter garanterer for bra beskyttelse av nakken.
  • Sørg for å montere barnesetet riktig. Det kan være avgjørende ved kollisjon. Seter med Isofix er enklere å montere riktig.
  • Monter ikke setet med for mye helling på ryggen.
  • Om setet monteres i baksetet eller i passasjersetet foran i bilen spiller ingen rolle såfremt man sitter bakovervendt. Men husk: I forsetet må kollisjonsputen kobles ut!

NB: Klippan Triofix er en kombistol som du også kan bruke forovervendt og som beltestol, når tiden er inne for det. Les mer om Klippan Triofix her.

Ta gjerne kontakt om du har spørsmål om Klippan Triofix Comfort eller testen av bilbarnestoler!