Hva bør du tenke på når du skal velge bilstol til barnet ditt?

Etter mange år i bilstol-bransjen får jeg stadig spørsmål fra venner og bekjente som skal bli foreldre og besteforeldre. I dette innlegget har jeg laget en liste over ting du bør tenke på når du skal velge stol.

Nå er det mange år siden jeg selv hadde barn som trengte bilbarnestol. Datteren min er snart 17 år, så kanskje blir det behov for en ny bilstol snart. Jeg håper det går noen år før det blir aktuelt da!

1) Du må se etter stol i riktig godkjenningsgruppe, se tekstboks. Noen stoler er godkjent i flere grupper. Denne inndelingen er i henhold til gjeldende standard. Stolene skal være merket ECE R44-04 eller 03. En ny standard UN r129, også kalt i-size er under utvikling, men foreløpig bare klar for de minste gruppene. Flere produsenter avventer derfor dette.

2) Jeg anbefaler bakovervendt montering så lenge dette er praktisk mulig. Helst opp til barnet er fire år. Dette er fem ganger sikrere ved en frontkollisjon.

Se kollisjonstest forover- og bakovervendt her.

I gruppe 0+, under 13 kilo, er bakovervendt montering påbudt.

3) Sjekk om du har isofix-fester i bilen. Dette er standardiserte fester som gjør montering av setet mye enklere. Festene er små bøyler mellom seteryggen og seteputa, gjerne på sideplassene i baksetet. Stikk hånda inn og føl deg frem, de kan være vanskelige å se. Mange er ikke klar over at de har isofix-fester i bilen, noen bilmerker har hatt det i mange år, og fra 2007 ble det standard i alle nye biler.


4) Sjekk hvor mye plass du har i bilen. Det er stor forskjell på hvor mye plass et bakovervendt barnesete krever.

Mål gjerne avstanden mellom seteryggen i baksetet og forseteryggen, om det er der du skal plassere setet.


5) Jeg hadde mitt barnesete i høyre forsete. Da var det enklere å holde øye med datteren min. Om du skal ha barnebilstolen her, pass på at du kobler ut airbagen. Normalt må du gå til merkeverkstedet ditt. Det er livsfarlig å plassere barnesetet foran en aktiv airbag!

6) Selv om jeg anbefaler bakovervendt montering så lenge som mulig, vet jeg også at de fleste snur barnet etterhvert. Du sparer mye penger om du velger en stol som også kan monteres forovervendt.


7) Sjekk hvor lenge du kan bruke stolen. Noen stoler er godkjent i flere grupper, og noen har isofixbaser som kan brukes både forovervendt, bakovervendt og til flere stoler.

8) Avhengig av hvilke valg du gjør, vil du fra baby og opptil 8-10 år (0-36kg), trenge fra to til fire forskjellige stoler. Det sier seg selv at prisen vil bli forskjellig. Det kan være lurt å få råd i en forretning, men husk at de også er selgere, og noen vil kanskje prøve å selge deg mer enn du egentlig trenger.

9) Velg aldri en brukt bilstol, med mindre du er 100% sikker på at stolen ikke har vært med i en kollisjon. Har den vært det, må den byttes ut!

10) Det er lurt å sjekke hvordan stolene er kommet ut i tester, men alle testene er dessverre ikke like seriøse. Det holder ikke at tre, fire brukere prøver en stol i en liten periode - ofte en stol de har fått gratis, for så å skrive om sin erfaring. Testen må være utført av en uavhengig, erfaren aktør, som vet hva som er viktig å sjekke. Det er også viktig å sammenligne stoler i samme gruppe. Ofte blander man sammen babystoler, forover- og bakovervendte barnestoler, kombistoler og beltestoler for de største barna. Hvis du skal sammenligne, må du sammenligne stoler i samme gruppe og til samme bruk.

Jeg tror jeg har husket det viktigste, men ta gjerne kontakt med meg om det er noe mer du lurer på!


Lykke til med valget!

Ragnar

Stolene er godkjent i grupper etter barnets vekt:

Gruppe 0+:

Baby 0 - 13 kg, ca. 0 - 1,5 år

Gruppe 1:

Små barn 9 - 18 kg, ca. 0,5 - 4 år

Gruppe 2:

Barn 15 - 25 kg, ca. 2,5 - 7 år

Gruppe 3:

Større barn 18 - 36 kg, ca. 4 - 10 år