Dette bør du vite om bilstoler og barn i bil

En undersøkelse utført av Trygg Trafikk og IF Skadeforsikring viser at 6 av 10 synes det er vanskelig å feste beltet på barna, samt å velge riktig barnesete.

I denne bloggposten oppsummerer vi det viktigste du må vite når du skal velge bilstol, og hvilke lover og regler du må forholde deg til for at ditt barn skal være så trygt som mulig ved en eventuell kollisjon.

Dette må du se etter når du skal velge bilstol

Velg riktig godkjenningsgruppe

Se etter en stol i riktig godkjenningsgruppe. Stolene er godkjent i grupper etter barnets vekt, og inndelingen er standard for alle stoler. Stolene skal være merket ECE R44-04 eller 03. En ny standard kalt i-size er under utvikling

Les mer: Klippan i topp i ny barnestol-test

Bakovervendt montering er tryggest


Bakovervendt montering er fem ganger sikrere ved en frontkollisjon. Vi anbefaler bakovervendt montering så lenge dette er praktisk mulig, og opptil 13 kg er det påbudt. Gjerne frem til barnet er fire år. Her kan du se en kollisjonstest fremovervendt vs. bakovervendt.

Isofix gjør det lettere


Isofix-fester er standardiserte fester, som gjør monteringen enklere. Du finner Isofix på alle bilmodeller fra 2007 og nyere, og enkelte bilmerker har hatt det enda lengre

Les mer: Bamsen kan være livsfarlig i bilen

Sjekk hvor mye plass du har


Mange tenker ikke på at både barnestolen, og de selv skal få plass i bilen. Sjekk hvor mye plass du har på forhånd. Det er stor forskjell på hvor mye plass bilseter tar. Mål gjerne avstanden mellom seteryggen i baksetet og forseteryggen, om det er der du skal plassere setet.

Les mer: Tykke vinterklær kan være farlige i bilen

Du må koble ut airbagen!


Mange velger å plassere barnesetet i høyre forsete, for bedre å kunne holde øye med barnet når man kjører alene. Da er det uhyre viktig at du kobler ut airbagen, det er livsfarlig å plassere barnesetet foran en aktiv airbag. Oppsøk ditt bilverksted.

Spar penger ved å tenke fremover


Sjekk hvor lenge du kan bruke stolen. Du sparer mye penger om du velger en stol som også kan monteres forovervendt. Noen stoler er også godkjente i flere grupper, og kan brukes selv om barnet vokser. Noen har Isofixbaser, der stolen kan brukes både forover- og bakovervendt, samt til flere stoler.

Disse reglene sikrer barnet ditt


Målet med bilsikring er at barnet ditt skal være så trygt som mulig ved en kollisjon. Lover og regler er utarbeidet for nettopp dette. Ved å følge disse reglene, bør barnet ditt være trygt.

Det er også viktig å feste bilbeltet riktig mot barnets kropp. Hvis det ikke er festet riktig, fungerer det heller ikke riktig. Beltet skal ligge over skuldre og hofter, fordi de harde beina tåler støt bedre enn bløtdelene på kroppen. Følg med på at barnet ditt sitter ordentlig i baksetet, og ikke tar beltet bak kroppen eller ligger for langt ned i setet.

Ikke nøl med å ta kontakt med Klippan om du har spørsmål eller trenger råd rundt sikring av barn i bil eller valg av bilsete, vi har lang erfaring og bred kunnskap. Kontakt oss her.