Sikring av barn i leiebil og charterbuss

Skal du reise utenlands med barna i sommer? Det er like viktig å sikre barna i utlandet som her hjemme.

Mange charterturer inkluderer bussreise frem og tilbake fra flyplassen til hotellet. Vær oppmerksom på at noen land ikke har belter i buss. Alle EU-land er pålagt å ha setebelte på alle busser produsert etter 2004, men enkelte steder har søkt om dispensasjon og fått godkjent dette. Store deler av Spania er et slikt unntak.

Ta med sikringsutstyr hjemmefra

Ta kontakt med turoperatøren på forhånd og spør om det finnes godkjent sikringsutstyr. Både setebelter og bilstoler for de minste. Mange busser er kun utstyrt med topunktssele, det vil si sele som bare går over magen, som det ikke er mulig å feste barnestoler i. De er heller ikke anbefalt å sitte i, da de ikke sikrer deg eller barnet godt nok. Vi anbefaler trepunktsseler, altså seler som går over skuldre og mage. Disse gjør det mulig å feste bilbarnestol om det er tilgjengelig, eller om dere har med hjemmefra.

Denne barnestolen må du aldri bruke

Er turbussene hverken utstyrt med belter eller sikringsutstyr kan det være en idè å leie bil. Gjør grundig research på forhånd og lei bil fra en trygg leverandør. Forhør deg om hva slags sikringsutstyr de har å tilby, og sjekk at bilstolene er godkjente etter gjeldene forskrifter.

Bruk aldri en bilbarnestol som har, eller kan ha vært, i en kollisjon. Når du leier utstyr kan du aldri være hundre prosent trygg på dette.

Føler du deg utrygg på å leie sikringsutstyr, er det mulig å leie en bil som har Isofix-fester. Det finner du i det aller fleste bilmodeller produsert etter 2007. Da kan du ta med eget sete hjemmefra. Send setet som spesialbagasje for best mulig behandling under reisen. Har du med deg barnevogn, og har plass, kan du legge setet oppi vognen, og du slipper unna med bare ett ekstra kolli.


Ta gjerne kontakt med Ragnar Olsen Engros om du har spørsmål om sikring av barn i bil på ferie.