Slik sikrer du barna i buss

De siste dagene har mediene slått stort opp bøteleggingen av de som ikke bruker belte i buss. Påbudet har vært gjeldende i over to år, men myndighetene har tidligere bare gitt muntlige advarsler i kontroller. Fra og med denne uken ble det slutt på det, og synderne får 1500,- kroner i bot.
Forhåpentligvis øker dette bevisstheten rundt sikkerhet, også i buss. Tall fra Statens Vegvesen viser at mens 97 prosent bruker belte i bil, er det bare 36 prosent som bruker belte i bussen.

Slik sikrer du små barn i turbuss:

Barn under 15 kilo bør sitte i barnesete i bussen, helst bakovervendt som anbefalingene tilsier. Mange busselskap har egne seter, eller fester for medbrakt. Ta kontakt med selskapet på forhånd om du er usikker. Hvis ikke transportselskapet kan oppfylle kravene, bør man velge et annet selskap.

Les mer: Hva bør du tenke på når du skal kjøpe bilstol til barnet ditt?

Barn over 15 kilo

Barn over 15 kilo bør sitte sikret på bilpute eller i beltestol på bussen frem til de veier 36 kilo. Bilpute gjør at barnet sitter bedre, og trepunktsbeltet ligger bedre over barnets kropp. Det er viktig å sjekke at eldre barn sitter riktig på setet og har bilbeltet festet rett. Det får ikke oppfylt sin funksjon om det for eksempel ligger bak skulderen eller strammer rundt magen, og ikke hoftene. Beltet skal stramme mot de harde delene av kroppen, som hoftebeina og skuldrene for å kunne beskytte på best måte.

Les mer: Sikring av barn i leiebil og charterbuss